Земята в България не е комасирана, не е уедрена и на много малко места имаме напояване, което обхваща не повече от 3% от общия обем на обработваемата земя. Това вреди на интереса към обработваемата земя в България.

Това заяви Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Още при първия локдаун сделките с имоти намаляха значително. Независимо, че в един период от време отпаднаха противоепидемичните марки, страхът от заразяване доведе до това сделките със земеделска земя да се извършват само при крайна необходимост“, каза гостът.

„Така, че забелязваме много сериозен спад. Търсене има, но предлагането е слабо. Както знаем земята не се произвежда и това води до допълнителен стрес на пазарите“.

По думите на госта пазарът на земеделска земя е много динамичен в зависимост от региона, като в Добруджа се забелязва по-голям спад в цените за първи път от години, докато в Монтана, Враца и Видин те нарастват.

Подобна е ситуацията и при рентите, като те се определят според землището и климатичните условия, обясни Стайков. „Основните играчи на пазарите в момента са българи и не се наблюдават тенденции на чуждестранен интерес“.

Стайков прогнозира, че пазарът ще се възстанови след втората половина на годината, като добави, че това зависи както от темпа на ваксинация, така и от климата.

„Инвестицията в земя сега е един пристан за съхранение на пари“.

„Ако възстановим напояването няма да сме толкова зависими от климата и тогава цените ще продължат плавно да се покачват“, каза още гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.

https://www./bloombergtv.bg