Европейска директива гласи, че всеки гражданин на Евросъюза трябва да има право да купува земя в 28-те държави-членки.

Това сега не е възможно у нас и страната ни е заплашена от санкции.

Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи: Ние от Асоциацията на собствениците на земеделски земи смятаме, че е правилно, тъй като няма как да продължаваме да нарушаваме европейската директива, ако искаме да сме част от европейското семейство.

Стайков твърди, че в момента няма голям интерес от страна на фирми от Европейския съюз към купуване на земеделска земя в България. Причината е, че тя все още е много разпокъсана. Средният парцел в Южна България е 5 дка, а в Северна - 8 дка. Това я прави непривлекателна за модерно земеделие.

Стайко Стайков: Няма как от раз да се окрупнят парцелите, да има напояване. А интересът на всички, не само на физически лица или компании от европейски държави, да закупуват земя е на парцели над 1000 дка, дори бих казал 1000 хектара.

В предложения законопроект изрично се посочва, че освен чужденци от трети държави, но и държави не могат да притежават право на собственост върху земеделски земи. Политическите партии и организации, движения и коалиции с политически цели също не могат да имат собствени земи.

Собствениците на земи подкрепят промените.

Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) подкрепя предлаганите промени. „Смятаме, че е правилно, тъй като няма как да продължаваме да нарушаваме европейското законодателство, ако искаме да сме част от европейското семейство", каза в неделя в сутрешния блок на БНТ Стайко Стайков, председателят на БАСЗЗ.

По неговите думи, в момента няма голям интерес от страна на фирми от Европейския съюз да купуват земеделска земя в България, а основната причина за това, че „тя все още е много разпокъсана, което я прави непривлекателна за модерно земеделие". Средният парцел в Южна България е 5 дка, а в Северна - 8 дка, показват още данните на БАСЗЗ.

Според Стайко Стайков, интересът на всички, не само на физически лица или компании от европейски държави, да закупуват земя е на парцели над 1000 дка, дори и над 1000 хектара.

Източник: https://news.bnt.bg