„ Ден и половина преди Народното събрание да излезе в отпуска се вкарва предложение, което е крайно негативно за целия бранш. В условия на пандемия, когато всички в Европа се опитват да си помагат, в най-тежката за българското земеделие година заради сушата, когато всеки се бори за възстановяване на напояването, за нас беше голям стрес, че се иска да се облагат земеделци“.

Това коментира пред БНР Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи, по повод инициативата на управляващата коалиция за законопроект за облагане с данък на едрите земевладелци.

Според него се изкривява истината, че фермерите не плащат данъци : „Не е коректно да се поставя бариера от декари... Не можем да слагаме дискриминация на бизнеса и бранша“. По думите на Стайков налагането на допълнителни данъци на определени хора ще създаде недоверие сред инвеститорите в чужбина .

„Искат тези, които плащат най-много, да продължат, да ги обложат с друг данък. Трябва да има разграничение. Ако се говори за данък само за земята, да не се обвързва, че не се плаща нищо от никой, а да се консултира с бранша “. В рамките на десет дни от Асоциацията ще излязат със становище, в което ще бъде пояснено какво ще загуби пазарът на земеделска земя .

https://AGROTV.BG