Зърнопроизводители отказват да наемат земи, ако им вдигнат още рентите.

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

Големи капитали на едрите собственици на земя у нас могат да бъдат пренасочени към държави като Румъния и Украйна. Това предупреди пред „24 часа“ председателят на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя Стайко Стайков. При северните съседи и Украйна земята в момента струвала по-евтино, отколкото у нас, нямало и пречки пред инвеститорите.

„Никой не иска да се стига дотам, но ако се приеме дискриминационно облагане с данък само за собственици над 20 000 дка, ще ни даде ясен знак, че големите инвеститори са нежелани в България“, коментира Стайков.

В края на юли ВМРО внесе в парламента промени в Закона за местните данъци и такси, които засягат 61 2/3 от тях са членове на асоциацията на собствениците на земя.

„Това е директен удар срещу нас, а ние сме най-големите данъкоплатци и инвеститори в България“, твърди Стайков. В асоциацията влизат около 40 дружества и физически лица с общо над 3 млн. дка в землищата на 2500 села. В нея са и най-големите собственици на земя у нас – дружествата около холдинга „Ромфарм“, които имат общо около 1,1 млн. дка, както и другите големи като „Агрион“, „Адванс Терафонд“ и „Сортови семена Вардим“ на бизнесмена от Троян Светлозар Дичевски.

Облагането с данък на големите земевладелци ще удари и борсата, защото „Адванс“ е публично дружество, твърди още Стайков.

В близките дни се очаква асоциацията да бъде подкрепена от големите работодателски организации като КРИБ и БСК в битката им срещу въвеждане на облагане между 1 и 10 лв. на дка годишно според решение на общинските съвети.

За евентуални предупреди още Стайко Стайков.

Според него при едно облагане с данък той ще се прехвърли върху цената на рентата и тя ще се повиши. Това ще доведе до невъзможност по-малките фермери да я плащат, което, съчетано с тежката година с ниски добиви заради сушата, ще предизвика трусове в сектора.

Евентуалното прехвърляне на облагането към фермерите предизвика гнева на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „И сега рентите са много високи, стигат до 105 лв./дка в Добруджа, ако ги вдигнат още, няма да обработваме земята и ще им я оставим“, коментира той.

Костадинов призна, че мненията на фермерите за облагането с данък на едрите земевладелци са много различни. Има такива, които го подкрепят с мотив, че големите собственици само им извиват ръцете и им налагат високи ренти и неблагоприятни условия в договорите. Например високата рента от над 100 лв./дка в Добруджа се искала за всичката земя в даденото землище, дори и за по-лошата, която дори не било рентабилно да се обработва.

Освен това се плащало независимо каква е годината и добивите, иначе следвали съдилища. Зърнопроизводители предпочитат рентата в натура, която е 30% от продукцията, и така е в големи части от страната. Големите земевладелци обаче не искали и да чуят за натура.

Други зърнопроизводители обаче подкрепят становището на асоциацията на собствениците на земя, че в такава тежка година за земеделието като настоящата не е време за въвеждане на данъци, защото ще доведат до сътресения в бранша.

Не искаме да се окажем жертвата е една воина, която се задава, каза Костадин Костадинов. Националната асоциация на зърнопроизводителите е изпратила писмо до всичките си регионални структури да обсъдят проектозакона на ВМРО и наесен, когато той ще влезе за гласуване в парламентарните комисии, да има общо становище на зърнопроизводителите.

От облагането ще пострадат всички, ако зърнопроизводителите откажат земя, ще се върнем на нивото от 2007 г., когато нивите пустееха, каза още Стайко Стайков. Благодарение на проекти на асоциацията на едрите земевладелци били разработени над 5 млн. дка у нас, която е изчистена от храсти и облагородена, което не било по силите на по-малките собственици.

„Не е вярно, че не плащаме данъци, приходите от рентите се облагат с 10% корпоративен данък и още 5 % данък дивидент, което годишно е над 100 млн. лв., обясни Стайков.

Според него няма и основания да се облага земята допълнително, след като държавата не инвестира в нея. България била единствената в Европа, която на практика няма поливно земеделие. Едва 2,5-3% от земеделските площи имат хидромелиоративни съоръжения. Затова и важната задача, която трябвало съвместно да се реши от държавата и собствениците, е да се възстанови напояването у нас.

Никой не е направил сметка, че за едни несигурни 30-40 млн. лв. за общините от новия данък ще има над 400 млн. загуби за земеделието, твърди Стайков. Той призна, че вече има признаци на противопоставяне с ползвателите на земите, което не е полезно и за двете страни.

Ние също сме производители, повечето едри собственици имат бизнес в земеделието с лозя, трайни насъждения, обработват и част от имотите си, каза Стайков. Затова очаква подкрепа срещу облагането и от по-дребните собственици на земя. „Защото днес казват, че облагат само от 20 000дка нагоре, но утре никой не знае дали няма да му хрумне на някого да каже, че границата пада на 1000 или 500 дка“, коментира Стайков. Той се позова на конфиденциалността при обявяване на данните кой колко земя държи у нас.

При евентуално облагане и масови продажби на земя от големите това ще срине пазара на земя, който е единственият сигурен в условията на криза, коментира още Стайков. Ако някой голям излезе от пазара, ще е пагубно особено за малките населени места. За мен проектозаконът е лобизъм, за да може да се угоди на малка група хора да вземат евтино земя, заяви още Стайков. Така с

необлагаеми 19 900 дка, разделени на по 4 човека в семейството, може да се стигне до монопол с 80 хил. дка на едно лице в даден регион.

https://www.24chasa.bg